Kuluçka Makinası Yumurta Civciv Yetiştirme Tüm Tüyo Ve Detayları

Kuluçka Makinesi Malzemeleri Nelerdir Ne İşe Yarar?

Dijital ısı termostatı , Nem kontrol cihazı , Nem nozülü Veya Buhar makinesi , Havalandırma İçin Fan , Isıtıcı rezistans , Nem ısı ölçer , Gelişim Viyolü , Civciv Çıkım Sepeti , Elektirik Ve Kabin Malzemelerinden Oluşur.

1 Adet strafor kutu , 1 Adet ampul ve duyu , termometre , Nem ölçer , Su kabı ve sünger , 1 Adet küçük Fan , Gözetleme Camı , Elektrik kablosu. Dan oluşan basit ama zahmetli bir çalışma sonucunda verim alabilirsiniz.

Strafor veya köpük Kabin , Dijital termostat , Nem ısı kontrol cihazı , Hava dağıtım fanı , Isıtıcı Lamba veya Rezidans , Saatlik gelişim viyolü , Nemlendirme kabı , Hobi için yeterli malzemelerdir. Isı ve döndürmeyi otomatik olur nemi siz ekleyerek sağlamış olursunuz.

Kuluçka Malzemeleri Nasıl Kullanılır?

Dijital termostat elektrik ile çalışan istediğiniz Ortamdaki Isıtıcınızı istediğiniz dereceye gelene kadar çalışmasını sağlar istenilen dereceye ulaşan kabin veya kümese giden elektriği keserek ortamı istediğiniz derecede tutmanızı sağlar.

Nem Kontrol Cihazı ve ölçüm probu olur ölçmesini istediğiniz kabine yerleştirilir. Nem Nodülü veya buhar makinesinin elektrik fişi ucu ile araya takılarak bunların istenilen Oda Nemini elde edene kadar çalışmasını sağlayan nem kontrol cihazıdır.

Soğuk buhar makinesinin, nem ortaya çıkarmasını sağlayan parçaya nem nozülü adı verilir. Nemi sabit tutmak isteyenlerin karşısına çıkan bu terim, nemi otomatik olarak sabit tutmaya yarar. Bu ürünün birçok kullanım alanı vardır. Genellikle soğuk buhar elde edilmek istendiğinde kullanılır.

Nozullar, iki akışkan ile çalışır ve genelde bu iki akışkan su ve havadır. Genel prensip, su ve havanın Nem Diski ile birbirlerine çarptırılmasıdır. Basınçlı hava, suya çarptırıldığı zaman oluşan kırma ve kesme şeklindeki etki ile oluşan sprey, son derece ince ve sis bulutu formunda gerçekleşir.

Buhar Makinesi daha büyük ortamlar için kullanılır Oda Nemlendirmeleri büyük kuluçka makineleri Veya bebek odası nemlendirmek için kullanılır bu cihazla istenilen ayarda buhar vermenizi sağlar nem kontrol cihazı takarak ortamın nemini sabiteyebilirsiniz.

Temiz Hava Alışverişi, Isı ve Nem Dağılımı İçin  Kullanılır. Kuluçka makinesi Fanınız sürekli çalışarak içerdeki pis havayı dışarı atar ve içerde sürekli dolaşımı sağlama görevi Yapar.

Temiz Hava Alışverişi, Isı ve Nem Dağılımı İçin  Kullanılır. Kuluçka makinesi Fanınız sürekli çalışarak içerdeki pis havayı dışarı atar ve içerde sürekli dolaşımı sağlama görevi Yapar.

Isıtıcı Ampul , Isıtıcı Kablo Veya Rezidans dan Oluşmaktadır bunların içerisinde en uzun ömürlü kullanımı rezistans ısıtıcı ortamı ısıtmaya yarar ve araya Dijital Veya Gazlı kontrolcü takılırsa istenilen değer Misal 37 Dereceye alınır ve Isı Yükselmesi Engellenmiş ve elektrik tasarrufu sağlamış olursunuz.

Nem Isı Ölçer ortamın ısı ve nem oranı ne olduğunu görebilmek için kontrol edilir. Ona göre kabine su eklenir veya kalibrasyonda kullanılabilir.

Yeni nesil Gelişim Viyolleri 45 derece sağ ve 45 derece sola dönme mekanizması bulunmaktadır. Ve yumurtaları kuluçka dönemi boyunca hareket ettirerek sarısının kabuğa yapışmasına engel olmaktadır.

Kuluçka Makineleri Çalışması Merak Edilenler?

Yumurtalar kuluçka işleminden önce dış kabukları elma sirkeli bir az nemli bez ile temizlenmesi tavsiye edilir. Her yumurta kuluçka sürecinde gelişim ve çıkımda farklı sıcaklık , nem değerlerine ihtiyaç duysa da Kanatlı Kümes ve Kafes Hayvanlarında bu değerler hemen hemen aynıdır.

Hobi Tam Otomatik Makinelerde Sıcaklık arttıkça siz de manuel olarak her artan derece oranı kadar sıcaklık ayarını artırın. Örneğin; sıcaklık 36,8 olduysa siz ayarı 36,7 yapın. Sıcaklık artışı durduysa eğer, yavaş yavaş eşitleyerek sıcaklık ayarını 37,8 e sabitleyin. Makine 37,8-38 derece arası çalışacaktır.

Makinenin ısıtılma sistemi ne olursa olsun değişmeyen ve uyulması gereken tek esas, ortalama ısının düzenli olarak yumurtadaki embriyoya iletilmesidir. İletilecek ortalama ısı tavuk yumurtası için 37,7ºC’dir. Normalin üstündeki yüksek ısı 38,7ºC, normalin altındaki ısı 35ºC olarak kabul edilir.

Genel olarak yaklaşık tüm yumurtalar 37.7 derecede ve 55-60 nem aralığında gelişim süresinde çalışması öngörülmüştür.

Makinenin ısıtılma sistemi ne olursa olsun değişmeyen ve uyulması gereken tek esas, ortalama ısının düzenli olarak yumurtadaki embriyoya iletilmesidir. İletilecek ortalama ısı tavuk yumurtası için 37,7ºC’dir. Normalin üstündeki yüksek ısı 38,7ºC, normalin altındaki ısı 35ºC olarak kabul edilir.

36C Ve 38C dereceler güvenli en alt ve en üst son sınırlar. Bu aralık güvenli ısı açısından önemlidir. Aşağısına düşmemeli, yukarısına çıkmamalı. Bu son uçlara ise sık sık gelmemesi gerekir.

Kabin nemi 40 % altına düştüğünde Kabuk zarı kalınlaşır ve civcivin yumurtayı kırması zorlaşır . Bu Sebepten Makinelerde Gelişimde 50-55 Çıkımda İse 60-65  Altına Düşmemelidir.

Ufak Kabinlerde Peynir Kabı Kullanarak Nemi Sağlayabilirsiniz nem oranını arttırmak isterseniz kabın içerisine ampulü sarkıtarak suyu ısıttığında nem oranını yükseltme sağlayabilirsiniz

Önemli olan kuluçka makinesi içinde nem düzgün sağlanmasıdır ve nem bilgisini gösteren bir higrostat veya halk dilinde denen bir nem ölçer olmasıdır. Kuluçka makinesi içinde nemi paylaştırmak ve dağıtmak mutlaka bir Fan ile yapılmalıdır. Kuluçka nem üreten kazan ile nem üretmek mümkün.

Bu durumun aksine kuluçka makinesi içindeki nem düzeyi yüksek olduğunda ise yumurta içindeki fazla nemin emilmesini sağlayan hava boşluğu küçüleceği için çıkım anında civcivlerinin yumurtaları kırmaları zorlaşacaktır. Bu sebepten dolayı sorunlu bir çıkım gerçekleşecektir.——–

Bağıl nemin %100 olması, İçerdeki Fan Nem Ölçer Ortamdaki Elektronik Malzemelerin Bozulması havanın artık suyla doyurulmuş olması demektir. Bu durumda hava daha fazla su alamayacak ve havaya katılmaya çalışan buhar yoğuşarak sıvı haline dönüşecektir. Bağıl nem Cihazı %100’den küçük bir değerdeyse buharlaşma gözlenir.

Kuluçka makinesinin alt sepetinde bulunan delikten su kanallarına Hobi makinanın yanında gelen sivri uçlu su şişesi ile bir ölçek oda sıcaklığındaki suyu yavaş yavaş sıçratmadan makinaya koyun. Makinaya herhangi bir ayar yapmadan 2-3 saat boş olarak çalıştırın. Yada Full Otomatik Makine Alarak bu sıkıntılara girmeyin.

Soğuk suda olduğu gibi, ortamın nemini dengeleyen ve sağlıklı bir ürün olan sıcak su makineleri, daha çok sağlıklı yetişkinler için öneriliyor. İçerisine aromatik yağların eklenebilmesi ve bu sayede dışarıya güzel kokular yayması ise cihazın en dikkat çeken özellikleri arasında yer alıyor. Ama Kokuyu Kuluçkada önermiyoruz.

Hobi Çin Malı Makinelerde dijital ekranında bulunan ” + ” ve ” – ” ( up ve down + ve – olarak ta geçer ) düğmelerine aynı anda uzun basılı tutun. 4. Kuluçka makinesi gün sayacı sıfırlanır ve fabrika ayarlarına gelmiş olacak.

Kuluçkalık Yumurta Hakkında Tüm Bilgiler?

Az oranda kirli olan yumurtalar bir problem teşkil etmeksizin kuluçka için kullanılabilir fakat kirli yumurta asla kayıt altına alınmamalıdır. Yumurtalar serin-nemli bir depoda saklanmalıdır. İdeal depolama ortamının sıcaklığı 12-13 santigrat derece ve rölatif rutubeti yüzde 75 olmalıdır.

Kuluçka makinesinde çıkım döneminde olması gereken değerler yani son 3 günde olması gereken değerler. sıcaklık 37.5 nem seviyesi ise 65 ile 70 arasında olmalıdır.

Civcivlerin sağlıklı olarak yumurtadan çıkabilmesi için özellikle 36.5-37.5 derecede muhafaza edilmesi gerektiğini ve bunu da termostat yardımıyla sağlanır. Bu süreçte civcivler için en büyük tehlikenin elektriklerin kesilmesi dir.

Eğer yumurtayı marketten alıyorsanız, döllenmiş yumurta yeme ihtimaliniz sıfırdır; çünkü yumurta çiftliklerinde horoz bulunmaz. Ancak yumurtanızı sokaktan, köyden, vb. alıyorsanız, bu şekilde üretilen yumurtalar horozlarla bir arada yaşayan tavuklardan geliyor olabileceği için, küçük de olsa bir ihtimal mevcut.

Yıkanan yumurtaların çıkım oranları düşmektedir. Yumurtalar kesinlikle yıkanmamalıdır. Kuluçkaya Konulduktan Sonra veya Taşınılması Anında Kırılmış Yumurtaların Oluşturduğu Kirlilik Mutlaka Ilık Su İle Silinerek Temizlenmelidir.

Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.

Yumurtaların dikey olması daha iyidir. Ama yumurtaların kuluçka makinesinde yatay veya dikey olması fazla önemli değildir, ama eğer dikey olarak yumurtaları kuluçka makinesine yüklemek isterseniz, sivri ucun aşağı doğru olması gerekmektedir. Ve oval tarafı ise yukarı doğru olması tavsiye edilir.

Yeni nesil kuluçka makinalarında çevirme için 360 derece çevirme sistemleri ve hatta 45 derece sağ ve 45 derece sola dönme mekanizması bulunmaktadır. Ve yumurtaları kuluçka dönemi boyunca hareket ettirerek sarısının kabuğa yapışmasına engel olmaktadır.

Yumurtaların soğukta bekleme süresi. Bunun kesin bir rakamı yok. 32C dereceden aşağı düşmezse 18 saattir deniyor.

Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.

Her iki ısı derecesinde yıkanan yumurtaların kuluçka sonuçları oldukça düşük olup, yıkama suyuna katılan dezenfektan mad- denin Kuluçka Sonucuna etkisi olmaz kuluçkalık yumurtaların gözenekleri küçüktür yıkanmaz yıkandığı taktirde hava girişi engellenir çıkım olmaz.

Embriyolarda cinsiyeti belirleyebilmek amacıyla kuluçkaya koyulan kahverengi yumurtalardan 7 ile 10. günler arasında allantoik sıvı örnekleri alınarak, östradiol, estron sülfat ve testosteron seviyelerini enzim immunoassay (ELISA) yöntemi ile belirlemek mümkündür.

Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.

Embriyo o hücreden 8 misli büyüktür. Fakat bizim gözümüzün gördüğü şey, döllenmiş veya döllenmemiş yumurtalarda sadece küçük beyaz bir noktadır. Ayrıca gördüğümüz şey embriyonun veya dişi üreme hücresinin kendisi değil çevresindeki beyaz yapıdır. Döllü yumurtada beyaz nokta biraz daha büyük ve daha hacimlidir.

Çift sarılı bir yumurtada yavru gelişimi meydana gelse de yavrulardan biri yaşam savaşında diğerini yener. Ancak genellikle iki yavru da henüz yumurtadan çıkmadan yaşamlarını yitirir.

Tavuklar yanlarında bir horoz olmasa da yumurtlarlar; ancak horozsuz yumurtalar dölsüz olacağı için bu yumurtaların içinden civciv çıkması mümkün olmayacaktır.

Yabani şartlarda keklikler, günde 1 veya 2 günde 1 adet yumurtlarlar. Kuluçkaya bırakılan yumurta sayısı 10-20 adet arasında değişir ve ortalama 15 adettir.

Yılda bir kere ve genel olarak ilkbahar mevsiminde gurk olmaktadırlar. Ve tabii ki dişi keklikler ile beraber erkek cinsinin olması gerekmektedir. Ve diğer kuşlar gibi erkek ve dişilerin oransal sayısına dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir. Gurk olan ve çiftleşen keklik artık yuva yapmaya başlayacaktır.

Kuluçkada Çıkan Civcivler Hakkında Tüm Detaylar

37°C Derecelik Makineden çıkan civcivler ortam sıcaklığı 37°C den düşük Ortam Sunulursa fazla sürmez ölümler gerçekleşir. Bu Sebepten Civciv Kafesi Ana kucağı Önceden Hazırlanmış Çıkım Günü Isı ayarlı Şekilde Makinede kuruyan Civcivler Ana Kucağına Yerleştirilir 3-4 Hafta Ana Kucağında kalan civcivler Sağlıklı Bir Gelişime Sahip Olmuş Olurlar.

Kuluçkada çıkan civcivler 24 Saat Aç Susuz Kalabilirler. Bu Sebepten Hayvan Tamamen Kurumadan Çıkarılmaz. Kuruduktan Sonra Ana Kucağına Yerleştirilir. Ayakları Kaymasın Çarpık Bacak Olmaması İçin ilk 1 hafta zemine kağıt havlu serilir. İlk Gün kenara Ufak Suluk ve Yemlik koyulur. Direnci Artması İçin 1 Litre Suya 1 çay kaşığı pekmez ve şeker verilir.

Civcivin kurumasını bekledikten sonra civcivleri makineden alabilirsiniz, Bu süre içinde civcivlerin yem ve su ihtiyacı yoktur. Kuruması 4-8 saat Sürer. 3 Günlük Çıkıma Girdiğinizde Civcivleri 2 seferde almaya özen gösteriniz kapağı ne kadar çok açarsanız verim o kadar düşer.

Civciv Kafesi Ana Kucağı Kabin İçin Panel Veya Köpükten , Civciv Zemin İçin Izgarası , Gübresi için zemin tavası , Su İçin Otomatik Sulama Sistemi , En Önemlisi Otomatik Isıtma Sistemi , Ve Kabin Malzemelerinden Oluşur.

37°C Derecelik Makineden çıkan civcivler ortam sıcaklığı Yazın 37°C Kışın 40°C Dereceye Ayarlanır Zemin Izgarası Sayesinde Pisliği İle Temas Etmez Haftalık 2 Derece Düşürülerek 4 hafta Sonunda Civciv Veya Kuş Tüylenmiş Ve Kendini Kurtarmış Olduğundan Isıtma Kapatılıp Hayvan Açık Alana bırakılabilir.

Kuluçkadan çıkan civcivler yemek yemeyi birkaç gün içerisinde öğrenirler. Civcivlere verilecek olan yem taze olmalı ve azar azar verilmelidir. Civcivlerin su ihtiyaçları yem vermeden önce karşılanmalıdır. Kuluçka da çıkan civcivlere ilk zamanlarda bol bol temiz su içirilmelidir.

Civcivlerin kontrollü makinelerden ortalama çıkım süresi; uygun ısı ve rutubet koşullarının oluşması durumunda yaklaşık 21 gün 8 saattir. Uygun ısı ve rutubet koşulları gibi değerler uygun olmaz ise çıkımda gecikme yaşanması gayet normaldir.

Eğer yumurtalarda kırık varsa ama civcivler yumurtadan çıkamamış ise müdahale edip ve çıkarmanız gerekmektedir. Ama civcivin yumurtanı kırmasından 20 saat geçmesi gerekmektedir. En son kıç bölgesi oluşur bu sebepten Ayırmaya çalışmayın.

Kuluçka Makinesi Malzemeleri Nelerdir Ne İşe Yarar?

Dijital ısı termostatı , Nem kontrol cihazı , Nem nozülü Veya Buhar makinesi , Havalandırma İçin Fan , Isıtıcı rezistans , Nem ısı ölçer , Gelişim Viyolü , Civciv Çıkım Sepeti , Elektirik Ve Kabin Malzemelerinden Oluşur.

1 Adet strafor kutu , 1 Adet ampul ve duyu , termometre , Nem ölçer , Su kabı ve sünger , 1 Adet küçük Fan , Gözetleme Camı , Elektrik kablosu. Dan oluşan basit ama zahmetli bir çalışma sonucunda verim alabilirsiniz.

Strafor veya köpük Kabin , Dijital termostat , Nem ısı kontrol cihazı , Hava dağıtım fanı , Isıtıcı Lamba veya Rezidans , Saatlik gelişim viyolü , Nemlendirme kabı , Hobi için yeterli malzemelerdir. Isı ve döndürmeyi otomatik olur nemi siz ekleyerek sağlamış olursunuz.

Kuluçka Makinası Yumurta Civciv Yetiştirme Tüm Tüyo Ve Detayları” yazısında 14 düşünce

  1. Mehmet diyor ki:

    Selamün aleyküm vandayim dışarda geceleri su donuyor boş bı dairede makina çalıştırıyorum nem 68 ayarlıyorum nem 60 dan yukarı çıkmıyor oda sıcaklığı gece 5 gündüz 7.8 derece nemin yukselmesinende sıkıntı olurmu

    • Gazi Kuluçka diyor ki:

      su donmaması için depo ise karbon filim sarınız su kabı makine ise içerisine ampul sarkıtın bu sayede nem yükselir su donmaz

  2. Ayetullah Ataş diyor ki:

    Selamun aleyküm öncelikle. El yapımı kuluçka makinem var. Yumurtaların konulacağı yeri sünger ile yapsam sıkıntı olur mu. Bilen arkadaşlara ricam Bi yardımcı olurlarsa çok iyi olur @ayetullah.atas instagramdan ulaşabilir misiniz

    • Gazi Kuluçka diyor ki:

      Çıkım Sonrası Ortam Nemi önemli değildir Gerekli olan ısı sağlanırsa yeterli olur 1katlı civciv kafesi Altında Gerekli Talimatlar Yazmaktadır…

  3. Dilara diyor ki:

    Selamun aleyküm kuluçka makinesinin içerisine sonradan yumurta ekledim çıkıma son 3 gün kala nemi yükseltsem ısıyı düşürsem sonradan eklediğim yumurtalar zarar görür mü veya hiç değerleri değiştirmesem ilk koyduklarım çıkabilir mi ne yapmalıyım ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir